Kaja agymenések

Kaja agymenések

Egészséges spárgakrém leves

és sok tipp, hogyan lehet máshogy!

2017. május 29. - Garda Zsuzsa

A mai kaja agymenés kicsit összetett lesz. 

Nemrég csináltattam teljes labort. Ebből kiderült, hogy magas a rossz koleszterin szintem. Ehhez képest próbálok most olyan kajákat enni, ami jót tesz. 

Hagyományos verzió: hagymát, fokhagymát lesütök, bele a spárgát meg még amit akarsz (én édes, friss répát kockáztam bele), de maradhat csak spárga is. A spárgáról pattintsd le az öreg részt: egyszerű, ahol elpattan, onnantól nem jó :D A tetjén lévő bimbó a leglágyabb ízű, azt külön le lehet vágni és egészben hozzátenni pépesítés után, hogy legyen benne roppanós is. 

 Vágd fel a spárgát. A receptekben kevés krumplit főznek bele, hogy sűrítse. Ezt ki lehet váltani habarással, vagy még inkább tejszínnel! De ha valaki egyszerűen akar sűríteni, hajrá krumpli! Szóval kockázz bele, amit akarsz és öntsd fel zöldség- vagy húslevessel. Ha csak vízzel öntöd fel, dobj bele leveskockát! Fűszerezd sóval, borssal, ízlés szerinte borsikafűvel, tárkonnyal, lestyánnal, szerecsendióval, petrezselyemmel. Főzd puhára, aztán pépesítsd! Kész.

No én így csináltam: hagyma, fokhagyma lepirít, rá a répa, spárga. Felöntve vízzel, leveskocka bele, fűszerek. Készre főzni, pépesíteni. A hiányzó krumpli ill. tejszín helyett én hamis tejszínt használtam kicsit behabarva zab- és rozspehelyből készült liszttel! Hamis tejszín: mandula, vagy kesudió, víz (vagy tej, de nekem azt nem szabad, úgyhogy rizstej). Összeturmixolod, hogy tejszín állaga legyen - kész! Ehhez tettem a müzlimhez vett kevert rozs- és zabpehelyből őrölt lisztet (varázsszó: kávédaráló!). Ez lett a habarásom. Természetesen sűrítőnek, ízesítőnek lehet bele tenni az örök avokádókrémből. Sőt, pépesítéskor elég, ha beledobsz pár kocka friss avokádót és együtt turmixolod össze. A hamis tejszín ilyenkor is plusz ízt ad persze. 

Turmix után vissza rotyogni: mehet bele a spárga bimbó, esetleg zöldborsó egészben. Pár perc alatt megpuhul. Tűzről levéve keverhetsz bele kukorica konzervet is akár. Dobtam bele friss újhagymát, de lehet bele tenni tálaláskor is akár friss bazsalikomot, petrezselymet, medvehagymát... 

Én reszeltem rá többféle sajtot (csak keveset szabadott), friss répát és uborkát! Hihetetlenül friss ízt ad neki a kezeletlen zöcsi! 

Ezzel az étellel is bőven lehet játszani, csak a fantázia szab határt! 

Jó étvágyat! spargakrem_leves.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kajaagymenes.blog.hu/api/trackback/id/tr4712548199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása